DÜNYADA ZOMBİ ŞİRKET SAYISINDA YÜKSELİŞ TRENDİ


Özet Görüntüleme: 5 / PDF İndirme: 3

Yazarlar

  • Hüseyin Kaya SMMM, Denizli Proje Danışmanlık / Türkiye

Anahtar Kelimeler:

Para Fonu- zombi şirket

Özet

‘Zombi şirket’ terimi son birkaç yıldır basında oldukça sık yer alıyor. Zombi şirket tanımı kullanılan işletmeler, yüksek miktarda borç alan ve bu borçları ödeyebilmek için tekrardan borçlanan şirketler olarak tanımlayabiliriz.

Zombi şirket genellikle ‘ne ölü ne de diri olan şirket’ şeklinde tarif edilmektedir. ABD’de 150.000, Çin’de ise 12.000 civarı zombi şirket olduğu söyleniyor. İngilizler ise zombilerin ülke ekonomisini zayıflattığını ve bunlardan kurtulmanın çaresinin yüksek faiz olduğunu iddia ediyor. Batılı ekonomistler gereğinden fazla şirket olduğu, fazlalıkların (zombilerin) ortadan kalkması sonucunda pazardaki boşluğu verimli şirketlerin dolduracağını ve bu durumda önemli bir istihdam azalması olmayacağını söylüyor. Ayrıca zor durumdaki işletmelerin, alacaklılarıyla mahkemelerde anlaştıktan sonra, borçlarını zamana yayarak ödemelerine imkan tanıyan konkordato sisteminin, kurtarılması mümkün olmayan ‘zombi’ firmalarca suiistimal edildiği belirtiliyor.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2024-10-09

Nasıl Atıf Yapılır

Kaya, H. (2024). DÜNYADA ZOMBİ ŞİRKET SAYISINDA YÜKSELİŞ TRENDİ . İzmir Dayanışma Dergisi, 7(2), 337–338. Geliş tarihi gönderen https://dayanismadergisi.com/index.php/dayanisma/article/view/2548

Sayı

Bölüm

HAKEMSİZ YAZILAR