TÜRK TİCARET KANUNU VE İLGİLİ MEVZUATLAR IŞIĞINDA EMİSYON PRİMİ I


Özet Görüntüleme: 18 / PDF İndirme: 12

Yazarlar

  • Erol Sönmezocak Serbest Musasebeci, Mali Müşavir, Türkiye

Anahtar Kelimeler:

Emisyon primi- Hisse senedi ihracatı- Kazanç istisnası- Melek yatırımcı

Özet

Aşağıdaki bölümlerde özellikle Emisyon primi uygulaması ele alınmıştır. Özetlemek gerekirse, A.Ş., kuruluşunda veya sermaye artırımlarında hisselerini, ana sözleşmelerinde belirtilen itibari değerle (nominal bedelle) ihraç edebileceği gibi, itibari değerinin üzerinde bir bedelle de ihraç edebilirler.

KV Kanunu’nun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile A.Ş. gerek kuruluşlarında gerekse sermayelerini artırdıkları sırada çıkardıkları payların, itibari değerin üzerinde bir bedelle elden çıkarılması halinde oluşan kazançlar KV istisna edilmektedir. A.Ş’ de öz sermaye, sadece şirketin tescil edilmiş sermayesinden oluşmamaktadır. Yedek akçeler, dağıtılmamış kârlar gibi unsurlar da öz sermayeye dahildir. Yukarıda izah ettiğimiz üzere, TTK uyarınca emisyon primi de genel kanuni yedek akçe niteliğinde olduğundan, öz sermayenin bir unsurudur. TTK’ nun yanı sıra Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca da emisyon primleri öz sermaye unsuru olarak değerlendirilmektedir.

Emisyon primli sermaye artırımı genellikle “Melek Yatırımcı” ve halka açılan A.Ş ler de bulunmaktadır. Yatırımında başarılı olan fakat sermayeleri yatırımın devamını getirmeye yetmeyen girişimci, sermayeleri “emisyon primli” artırarak şirketlerine hem yeni ortak bulmakta hem de şirketlerine önemli miktarda sermaye girişi sağlanmaktadır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2024-06-06

Nasıl Atıf Yapılır

Sönmezocak, E. (2024). TÜRK TİCARET KANUNU VE İLGİLİ MEVZUATLAR IŞIĞINDA EMİSYON PRİMİ I. İzmir Dayanışma Dergisi, 7(1), 59–64. Geliş tarihi gönderen https://dayanismadergisi.com/index.php/dayanisma/article/view/2434

Sayı

Bölüm

HAKEMSİZ YAZILAR

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri